Únor 2014

Vanilkový jogurt s pekanovými ořechy

24. února 2014 v 15:06 | peťulína |  RECEPTY

VANILKOVÝ JOGURT S PEKANOVÝMI OŘECHY

(PECAN VANILLA YOGURT CRUNCH)

(1 PORCE) - 164 kcal | tuk 5g | sacharidy 10g | bílkoviny 21g

1 HRNEK BÍLÉHO, NETUČNÉHO JOGURTU ŘECKÉHO TYPU
TROCHA VANILKOVÉHO EXTRAKTU
1 POLÉVKOVÁ LŽÍCE NASEKANÝCH PEKANOVÝCH OŘECHŮ

Všechyn ingredience smícháme v misce a podáváme.

*tento recept je sepsán pro program Body revolution, a jelikož je bez cukru a je sestaven na první týden cvičení k lepšímu nastartování metabolismu, doporučuju přidat lžičku medu, pokud si někdo tento recept bude chtít dát jako dopo/odpo svačinku. Jogurt poté chutná o něco lépe :-)


2. týden Body revolution

20. února 2014 v 19:44 | peťulína |  Moje cesta za lepším tělem
Již druhý týden cvičím s Jilliankou a jejím programem, abych shodila ty kila, které jsem tak jednoduše vyžrala přes svátky a dny lenosti. Poctivě cvičím každý den. Ale musím se přiznat. S jídlem je to už trošičku bída. Týká se to tedy posledních tří dní a to hlavně (pro mě) večerních hodin, kdy chodím z práce po noční ráno s tím, že musím ještě obstarat prcka do školky. Co, ale zkazilo ty tři dny, jsou dny před očekávanou MS, kdy na mě žravá doslova zaútočila všema deseti. Splácala jsem před spaním do sebe neuvěřitelné množství prasáren, co se do mě vešlo a já funila pocitem, že brzy prasknu. Fakt, že jsem vyloženě žrala jako prasátko, mě neomlouvá a s pocitem viny, jsem se více vkládala do cvičení. Ale na tolik snědených kalorií, abych cvičila tak den v kuse, jen, abych "splatila" dluh mého obžerství. Nicméně jsem byla ze sebe tak zklamaná, že jsem si vygooglila pár článků a názorů jiných žen a snažila se pochopit, proč na nás ženský jdou takovéhle chutě. Jasně, hormony, ale jak se s tím vypořádat? Jedni radily, prostě nežrat. Což se u nich projevilo tím, že sežrali 2-3x více jídla než normálně (můj případ). Jiní radily jíst, na co má člověk chuť, dokud chutě nepoleví, což trvá tak 3 dny a například doktoři a lidi zkoumající tento stav popisovali tak, že tělo má před očekávanou MS zvýšenou potřebu jíst a tak není nutné tedy snižovat porce, respektive příjem, protože se pak dostavují tzv. záchvaty žravosti. Příjem se "prý" může zvýšit až o 200 kcal. Což není málo. Doporučují, i když je chuť na sladké opravdu velká, alespoň se hlídat a snažit se vybírat sladké v té zdravější verzi než jsou čokolády a sušenky.
Takže si z toho nebudeme dělat těžkou hlavu, protože 3 dny žraní z nás neudělají obézní, ale za 3 dny cvičení modelky též ne. Hormony máme holt všichni a je to s nimi někdy opravdu těžké. Takže uvidíme po čase, zda měli vědci pravdu a s Body revolution budou viditelné výsledky :D Jestli ne, tak těm chytrákům nakopu zadek :-)

Jo a abych nezapomněla, dnes jsem si vyšla pro pár lahodných a hlavně čerstvých produktů, za které opravdu stojí těch pár korunek připlatit :-) Není to na nějaké to hubnutí, ale zkuste ochutnat také něco poctivého, neumělého bez přísad, konzervantů a chemikálií :-) Stránky a produkty můžete nalézt zde: http://www.mlekozfarmy.cz/


Jihozápadní krůtí burger s opečenými kapustičkami a karotkou

17. února 2014 v 15:00 | peťulína |  RECEPTY

JIHOZÁPADNÍ KRŮTÍ BURGER S OPEČENÝMI KAPUSTIČKAMI A KAROTKOU

(SOUTHWEST TURKEY BURGERS WITH OVEN ROASTED BRUSSELS SPROUT AND CARROTS)



(4 porce) - / na jednu porci - 363 kcal | tuk 17g | sacharidy 23g | bílkoviny 35g /

450g mletých krůtích prsou
1/3 hrnku černých fazolí (konzerva)
1/3 hrnku sterilované kukuřice
1 vejce
1 nakrájené rajče
1 avokádo nakrájené
2-3 hrnky růžičkové kapusty, očištěné a překrojené
2 hrnky baby karotky
2 polévkové lžíce olivového oleje


V menší míse smícháme krůtí maso, fazole, kukuřici a vejce. Dobře promícháme a po té vyformujeme na 4 placky, které vložíme na zapékací pánev nebo do trouby a pečeme z každé strany 5-6 minut. Servírujeme s pár plátky rajčat a avokáda. Mezitím dáme na plech s pečícím papírem růžičkovou kapustu a baby karotku. Pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Pečeme v troubě na 200°C po dobu 20-25 minut, než zelenina změkně a je lehce propečená.







Rozmarýnovo-citrónová Tilapie se špenátovým salátem

17. února 2014 v 14:53 | peťulína |  RECEPTY

ROZMARÝNOVO-CITRÓNOVÁ TILAPIE SE ŠPENÁTOVÝM SALÁTEM


(ROSEMARY CITRUS TILAPIA WITH A BABY SPINACH SALAD)



(1 porce) - 379 kcal | tuk 17g | sacharidy 14g | bílkoviny 47g

1 140g-200g filet z Tilapie nebo jiné bílé ryby jako je treska nebo platýz
2 čajové lžičky olivového oleje
1-2 polévkové lžíce čerstvé šťávy z citrónu
1/2 čajové lžičky drceného rozmarýnu
1 polévková lžíce kaparů
2 hrnky rukoly nebo jiného mixu salátu
1 nakrájené rajče
1 polévková lžíce nízkotučného kyselé zálivky


Vložte rybu do zapékací mísy. Na vrch zalijte olivovým olejem, citrónem, posypte rozmarýnem a kapary. Lehce osolte a opepřte. Pečte na 200°C 10-15 minut. Mezitím smíchejte salátové listy (rukolu), rajče a kyselou zálivku. Servírujte s čerstvým plátkem citrónu na okraji.


Plněné celerové natě mandlovým máslem

17. února 2014 v 12:00 | peťulína |  RECEPTY

PLNĚNÉ CELEROVÉ NATĚ MANDLOVÝM MÁSLEM

(ALMOND STUFFED CELERY STALKS)

(1 porce) - 236 kcal | tuk 13g | sacharidy 10 g | bílkoviny 6g

2 očištěné celerové natě
1 a půl polévkové lžíce přírodního mandlového másla

Na každý kousek celerové natě potřeme kousek mandlového másla.





Chef salát

17. února 2014 v 9:00 | peťulína |  RECEPTY

CHEF SALÁT

(CHEF SALAD)

(1 porce) - 378 kcal | tuk 13g | sacharidy 32g | bílkoviny 35g

1 vejce na tvrdo, rozkrojené na čtvrtky
85 g tuňáka ve vlastní šťávě
1 nakrájená červená paprika
1 hrnek nakrájené dušené brokolice
1/2 hrnku nakrájených rajčat
2 hrnky mixu listových salátů
1-2 polévkové lžíce nízkotučného jogurtového dresingu

Naaranžujte salát a zeleninu na velký salátový talíř a na vrch a okolo dejte čtvrtky vejec. Zalijte salát dresingem a navrch dejte tuňáka. Salát dochuťte solí a pepřem.


Nákupní seznam Body Revolution a pozvánka na budoucí Rubriky

16. února 2014 v 20:46 | peťulína |  Moje cesta za lepším tělem
Udělala jsem si tu práci a dala dohromady nákupní seznam pro program Body Revolution od Jill, samozřejmě i s cenami. Ať si zhruba uděláte malou představu o tom, kolik mě takový týden zdravého jídla, sestaveného pro nás hubnoucí, stál :-)

NÁKUPNÍ SEZNAM / SHOPPING LIST


Bílkoviny:
  • Výběrová šunka od kosti 0,482 g -> 59,80 Kč
  • Kuřecí prsa 0,758g -> 79,60 Kč
  • Vejce (plato) -> 68 Kč
  • Krůtí prsa 650g -> 96,50 Kč
  • Uzený norský losos 100g -> 59,90 Kč
  • Hovězí na minutky 450g -> 79,90 Kč
  • Aljašská treska 1Kg ->129 Kč
  • Tuňák Rio Mare 3 x 80g -> 134,70 Kč
  • Steaky z Lososa 500g ->144,90 Kč

Mléčné:
  • Bílý jogurt 3x 500g -> 44,70 Kč

Zelenina:
  • Rukola 2 x vanička -> 43,80 Kč
  • Salát Rosso 2 x -> 25,80 Kč
  • Avokádo -> 17,90 Kč
  • Baby karotka 450 g ->24,90 Kč
  • Baby špenát 2 x pytlík -> 69,80 Kč
  • Červená a žlutá paprika 7 ks -> 104,30 Kč
  • Brokolice 500 g -> 19,90 Kč
  • Růžičková kapusta 450 g -> 22,90 Kč
  • Mrkev 2 ks -> 3,60 Kč
  • Řapíkatý celer balení -> 19,90 Kč
  • Pažitka (květináč) -> 19,90 Kč
  • Okurka salátová -> 19,90 Kč
  • Česnek (doma) -> 0Kč
  • Citron 2 ks -> 6 Kč
  • Zelené fazolky 450 g -> 25,90 Kč
  • Rajčata 1 kg -> 37,90Kč
  • Keříčková rajčata (vanička) -> 44,90 Kč
  • Šalotka -> 4 Kč
  • Bílá cibule (doma) -> 0Kč
  • Cukety 2 ks -> 12,40 Kč
Olej, bylinky a jiné přísady:
  • Balsamikový ocet -> 79,90 Kč
  • Olivový olej -> 69,90 Kč
  • Bazalka (květináč) - 39,90 Kč
  • Oregano (doma) -> 0 Kč
  • Mletý rozmarýn -> 14,90 Kč
  • Černý pepř (doma) -> 0 Kč
  • Mletá skořice -> 4,90 Kč
  • Sůl (doma) -> 0 Kč
  • Vanilkový extrakt (doma) -> 0 Kč
Oříšky:
  • Pekanové ořechy 50g -> 30 Kč
  • mandle sekané 100 g -> 16,90 Kč
Další ingredience:
  • Přírodní mandlové máslo (mé domácí ze 200g mandlí) -> 49,90 Kč
  • Červené fazole (konzerva) -> 14,90 Kč
  • Kukuřice sterilovaná -> 13,90 Kč
  • Černé olivy (nekupovala jsem, nechutnají mi)
  • Kapary 180 g -> 29,90 Kč
  • Rajčatový džus Relax -> 34,90 Kč
  • Hummus (domácí) cizrna 500 g ->29,90 kč + Tahini pasta 340 g -> 68,30 Kč

Sečteno podtrženo......................................celkem 1918,80 Kč*

*Toto jsou potraviny pouze na 7 dní a nutno dodat jen pro 1 osobu. Něco mi ještě zbylo samozřejmě v lednici, ale většina se již spotřebovala.

Je pravda, že pro mou peněženku je tento nápor velký a proto se tedy na příští týden a vlastně další týdny do konce programu chystám rozjet své vlastní kulinárium a to v mnohem nižším rozpočtu a pro alespoň dvě osoby. Určitě ale Jillianiny recepty nezavrhuji, každý recept není předražený a dá se použít i pro každodenní účely. Jak jste si mohli všimnout, již jsem vytvořila v pravém menu Rubriku "RECEPTY", kam tyto recepty z tohoto týdne vkládám. Budu přidávat samozřejmě i mnou další vyzkoušené. V plánu bude i nově Rubrika "CO JÍM" - budou to příspěvky z mého stolu jinak řečeno fotografie mého zdravého jídla. Takže vás tímto zvu a určitě sledujte, čtěte, přibudou postupně různé články nejen o jídle a cvičení, ale i to mé snažení být se svým tělem spokojenější ;-)

Hummus alias cizrnová pomazánka se zeleninou

15. února 2014 v 16:19 | peťulína |  RECEPTY

HUMMUS A TALÍŘ ZELENINY

(HUMMUS AND VEGETABLE PLATE)

(1 porce) - 164 kcal | tuk 6 g | sacharidy 22g | bílkoviny 6g

1/4 hummusu
8 baby karotek
1 červená kapie nakrájená na plátky

Naaranžujte nakrájenou papriku a baby karotku na talíř okolo dipu s cizrnovou pomazánkou.


Zeleninová polévka s kuřecím masem

15. února 2014 v 16:13 | peťulína |  RECEPTY

ZELENINOVÁ POLÉVKA S KUŘECÍM MASEM

(POACHED CHICKEN AND A BOWL OF VEGETABLE SOUP)


(4 porce) - / na jednu porci- 409 kcal | tuk 12g | sacharidy 39g | bílkoviny 37g /

Zeleninová polévka:
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 hrnek nakrájené bílé cibule
1 čajová lžička drceného oregana
2 stroužky česneku
4 hrnky nakrájené cukety
1 hrnek nasekané mrkve
400 g rajčat nakrajených na kostičky (já dala přednost rajčatovému džusu RELAX 400 ml)
1 l zeleninového vývaru
1 a půl hrnku čerstvých nebo mražených bílých fazolí
4 hrnky baby špenátu

Do hrnce nalijeme olivový olej. Zapneme sporák na střední plamen a dáme smažit cibulku. Až zesklovatí, přidáme prolisovaný česnek společně s oreganem a orestujeme. Pozor ať se česnek nespálí! Po té přidáme do hrnce cukety s mrkví a restujeme cca 5 minut nebo doby než zelenina trošku změkne. Pak přidáme rajčata nebo nalijeme rajčatový džus, vývar a fazole. Zamícháme, stáhneme oheň a dusíme 20 minut. Nakonec v mícháme špenát a chvíli povaříme aby změkl.

Vařená kuřecí prsa:
450 g kuřecích prsou
2-3 proužky citrónové kůry odstraněné pomocí škrabky
1 list čerstvé bazalky

Vložte prsa do mělkého hrnce s poklicí, nalijte vodu tak, aby zakrývala maso, asi tak 3-4 cm nad něj. Přidejte citrónovou kůru a bobkový list a vařte na středním plameni. Přiveďte vodu k varu, poté stáhněte plamen, aby voda jen lehce probublávala, lehce přikryjte a vařte maso do změknutí. Okolo 10 minut. Po uvaření vyndejte maso z vody na prkénko a natrhejte na kousky. Servírujte teplé nebo nechte úplně vychladnout.

Můj tip: namísto bílých fazolí můžete použít například fazolové lusky a uvařené maso vložit nakonec do polévky. Polévka je sytá a neskutečně chutná :-)


Salát s grilovaným lososem

15. února 2014 v 15:39 | peťulína |  RECEPTY

SALÁT S GRILOVANÝM LOSOSEM

(GRILLED SALMON CITRUS SALAD)

(4 porce) - / na jednu porci - 368 kcal | tuk 17g | sacharidy 13g | bílkoviny 40 g /

1 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce citrónové nebo limetkové šťávy
4 steaky z divokého lososa ( jeden kus 170g)
8 hrnků směsi listových salátů
2 rajčata, na čtvrtky
1 žlutá nebo oranžová kapie, omytá a nakrájená
1 střední salátová okurka, očištěná a nakrájená na plátky


Vložte na gril nebo do trouby/na pánev steaky z lososa. Mezitím naaranžujte mix listových salátů, rajčat, papriky a okurky na 4 velké salátové talíře. Smíchejte dohromady olivový olej a citronovou šťávu a polijte tímto dresinkem salát. Na vrch už jen položíme ugrilovaného steaky.